DÜZCE İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Faz II VPN Çalışmaları

 

Faz II kapsamında Yerel Alan Ağ Alt Yapısı kurulan okulların, Fatih TT VPN Erişim Kabul Süreci başlamadan önce yapmaları gerekenler:

20.07.2016 tarihinde Türk Telekomünikasyon A.Ş.´ye, Faz II okullarının fiber erişimlerinin verilmesi ile ilgili Genel Müdürlüğümüz tarafından emir verilmiş bulunmaktadır. Bu kapsamda hem veri merkezine kurulan/kurulacak cihazların planlaması hem de saha kabul süreçleri ile ilgili çalışmalar başlatılmıştır.

Gerek sahadan gelen bilgiler, gerekse saha ziyaretlerinde yerel alan ağ alt yapısının bazı okullarımızda bozulduğu bilinmektedir. Türk Telekom aşağıdaki çalışmaları yapmadan önce bozulan sistemin tekrar eski hale getirilmesi çok önemlidir. Access pointlerin devre dışı bırakıldığı okullarda ekte yer alan yönergeye göre access point bağlantılarının tekrar eski haline getirilmesi gerekmektedir. Kablolamanın ve access point bağlantılarının düzgün olmadığı yerlerde fiber internetin kullanımında aksaklıklar yaşanacaktır. Ayrıca bazı okullarda sisteme entegre edilen modem, hub, Fatih Projesi kapsamında kurulmayan switch vb. cihazlar devre dışı olmalıdır.

*** Erişim Koordinatörlüğü tarafından, Türk Telekom´un router cihazını kurup devreyi aktif ettiği okullar ile ilgili çalışma yapılacaktır. Bu çalışma sırasında idare pc, etkileşimli tahta vb. uç cihazlarda dns ayarları otomatik ve ip ayarları da dinamik olmalıdır. Aksi takdirde bazı pc ve etkileşimli tahtalar eba ve internete girebiliyorken bazıları giremeyecektir.

*** Uç noktalarda bulunan cihazlarda ( idare pc, etkileşimli tahta, vb.) "sertifika.meb.gov.tr" adresinde bahsedilen şekilde sertifikalarının da yüklü olması gerekmektedir.

***Erişim Faliyet Tutanağı imzalanmadan kesilen faturalar ve Erişim Koordinatörlüğü tarafından okul yerel alan ağı yapılandırması yapılmayan okullar için kesilen faturalar ödenmeyecektir.

*** Erişim Faaliyet Tutanakları okul ve Milli Eğitim Müdürlüklerinde toplanıp, çalışmalar  bittikten sonra, tek seferde YEĞİTEK ´e iletilecektir. İletim hem dys üzerinden hem de posta yolu ile yapılacaktır.

 Ek: Access Point Bağlantısı

Faz II kapsamında Yerel Alan Ağ Alt Yapısı yapılan okulların, Fatih TT VPN Erişim Kabul Sürecinde bilmeleri gereken hususlar:

Türk Telekom Personelleri tarafından okullarda bulunan ana kabinlerin en üst kısmından başlamak kaydı ile, kabindeki uygun yere fiber bağlantı paneli(patch panel) monte edilerek fiber kablo sonlandırmaları yapılacaktır.

Fiber bağlantı paneli(patch panel) montajının akabinde, TT Çözüm Ortağı firma tarafından router(Yönlendirici) cihaz montajı yapılacaktır.

Okula kurulan yönlendirici(Router) montajı esnasında okulda bulunan ana kabinin, yönlendiricinin(Router) kurulum, montaj öncesi ve montaj yapıldıktan sonraki halleri fotoğraflanarak sisteme zarar verilmesinin önüne geçilmeye çalışılacaktır.

Okula kurulan yönlendiricinin(Router) LAN portu, kurumun belirlediği standartta, kabindeki daha önce kurulumu kurum tarafından yaptırılmış olan anahtarın(Switch) uplink portuna bağlanacaktır ve uplink bağlantısının yapıldığı anahtara(Switch) ping atılacaktır. Ping atılmıyor ise Erişim Koordinatörlüğüne gönderilecek kurulum raporunda belirtilecektir.

Okul erişiminin hız testleri için Türk Telekom veya Türk Telekom Çözüm Ortağı firma personeli, GE arayüzü(interface) olan, SSD hard disk içeren bir dizüstü bilgisayar ve yönlendiriciye(Router) bağlanmak için CAT6 kabloyu hazır bulunduracaktır.

Hız testi için yönlendiricinin(Router) LAN portundan, belirtilen adres üzerinden yapılacaktır: http://fatihhiztesti.turktelekom.com.tr

Okula tahsis edilen erişim hızı %10 tolerans aralığında(örneğin 300Mb’lik okul için %10 tolerans aralığı 300 ile 270 arası değerlendirilir) ölçüldüğü durumda test başarılı kabul edilecektir.

Ölçüm sonucu tolerans aralığında görülmediği durumda 5 dk ara ile ölçümler tekrarlanacaktır. Başarılı ölçüm alınamadığı durumda iyileştirme aksiyonları alınacaktır. Testler tekrarlanacaktır.

Okul erişim hız testi sonuçlarının ekran çıktıları, dizüstü bilgisayar üzerinden alınacaktır.

Hız testinin başarılı olması halinde ilgili okulda toplam üç kişiden oluşan bir komisyon oluşturulması gerekmektedir. Komisyon, Erişim Faaliyet Tutanağında belirtilen işlerin incelemesini yapacak ve işin amacına uygun yapılıp yapılmadığını kontrol edecektir. Komisyon işi amacına uygun bulması halinde; Okul Müdürlüğü tarafından Erişim Faaliyet Tutanağı imzalanacaktır.

Okulları bu kapsamda ziyarete gelecek olan Türk Telekom personellerinin yönlendirmesi ile Türk Telekom Çerçeve Abonelik Sözleşmesinin ve TT VPN Hizmet Başvuru (Fatih VPN Erişim Tarifesi İçin) Formunun okul Müdürleri tarafından, ya da Okul Müdürü tarafından yetkilendirilmiş personelce ilgili evrakların imzalanması gerekmektedir. Bu sözleşmelerin imzalanması Fiber Kablo Tesisi, Router Tesisi ve Erişim Faaliyet Tutanağı süreçlerinden önce olabilmektedir.

Türk Telekom 2(İki) günde bir olmak üzere kurulum yapılan okul listesini YEĞİTEK Erişim Koordinatörlüğü’ne kümülatif olarak iletecektir.

YEĞİTEK Erişim Koordinatörlüğü, Türk Telekom tarafından yönlendirici(Router) kurulmuş okulların, iç network anahtar(Switch) ve kablosuz erişim cihazlarını aktif hale getirecektir ya da ilgili okulun alt yapı İhalesi kapsamında işini yapan firma(Yüklenici) tarafından getirilmesini sağlayacaktır.

YEĞİTEK Erişim Koordinatörlüğü tarafından, okul iç network anahtar(Switch) ve kablosuz erişim cihazları aktif hale getirilen okul listesi, okulun aktif edilme tarihi ile beraber haftalık olarak Türk Telekom ile paylaşılacaktır. YEĞİTEK tarafından okulların aktif edilme tarihlerine göre, ilgili okulların TT VPN faturalamasına Türk Telekom tarafından başlanacaktır.

 

Okullarımıza yapılacak kurulumların eksik ve sorunsuz tamamlanması için yukarıda bahsi geçen konularda gerekli önlemlerin alınması önem arz etmektedir.

Valilik Binası İl Milli Eğitim Müdürlüğü / DÜZCE - 0380 524 13 80 - 0380 524 13 81 - 0380 524 13 82

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.