DÜZCE İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

"Düzce İl Eğitim Tarihi Müzesi"nin Açılışı Yapıldı

"Düzce İl Eğitim Tarihi Müzesi"nin Açılışı Yapıldı

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğünce başlatılan çalışmalar çerçevesinde, illerde eğitim tarihi açısından arşiv değeri taşıyan, evrak, doküman, yayın, kitap, dergi, rehber, broşür, materyalleri ile objelerin il ve ilçe düzeyinde tespitleri yapılarak, döküm kayıtları oluşturulması planlanmış, proje kapsamında, 81 ilde kurulan değerlendirme komisyonlarınca kuruluş tarihi en eski liseler tespit edilerek arşiv niteliği taşıyan "eğitimin hafızasını" oluşturan materyallerin bu okullarda sergilenmesi kararı verilmiştir.   Açılacak müzelerle, milli, manevi ve kültürel değerleri benimseyen, koruyan ve geliştiren, sanat ve kültür eserlerini tanıyan, mantık ve beğeni duygusu gelişmiş bireyler yetiştirilmesine katkı sunulması hedeflenmektedir.  

Bu kapsamda ilimizde 15 Temmuz Şehitler Lisesi bahçesinde düzenlenen törenle “İl Eğitim Tarihi Müzesi” Sayın Valimiz Dr. Zülkif DAĞLI, Belediye Başkanı Dursun AY, İl Milli Eğitim Müdürümüz Murat YİĞİT, protokol üyeleri, İl Milli Eğitim Şube Müdürlerimiz Ahmet YAKUPOĞLU, Ekrem YAZAR, öğretmen ve öğrencilerin katılımı ile hizmete açıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan İl Milli Eğitim Tarihi Müzesi açılış programı, İl Milli Eğitim Müdürümüz Murat YİĞİT´in müze hakkında teknik bilgiler verdiği açılış konuşması ile devam etti.

İl Milli Eğitim Müdürümüz Murat YİĞİT konuşmasında; "Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü koordinesinde her ilde bir İl Eğitim tarihi Müzesi kurulmuş ve eğitim tarihi açısından arşiv değeri taşıyan materyaller toplanarak koruma altına alınmıştır.

Düzce İl Eğitim Tarihi Müzesi,  2017’de MEB Ortaöğretim Genel Müdürlüğünün direktifleri doğrultusunda İlimizin kuruluşu itibariyle en eski lisesi olan Düzce Lisesi’nin mirasını taşıyan 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi binasının giriş katı kuzey bölümünde yer alan ikisi derslik olmak üzere üç odadan oluşan 130m2’lik alana kurulmuştur.

Anılan bölüm okul koridorundan ara duvar ile ayrılmış, okul binasından tamamen ayrı, özel ve bağımsız bir bölüm oluşturulmuştur. Girişte geniş bir salon, biri Etnografik Kültür Varlıkları Teşhir Salonu diğeri de Fotoğraf Galerisi olmak üzere iki oda ile kültür varlıklarının bakım ve onarımlarının yapılabilmesi için Konservasyon Atölyesi olarak bir oda hazırlanmış olup binanın müstakil giriş kapısı da müze tasarımına uygun olarak yenilenmiştir.

Müze içeriğini oluşturabilmek, teşhir edilecek ve sergilenecek nesneleri belirleyebilmek amacıyla İl genelinde kültür varlığı olarak kabul edilebilecek eser, obje, basılı, yazılı görsel materyal ve kaynaklar için envanter oluşturma çalışması başlatılmıştır.  Okul ve kurumların çatı arası, ardiye,  depo ve arşivleri ciddi taramadan geçirilmiştir. Objelerin bakımları yapılmış hikayelerine ve bilgilerine ulaşılarak en doğru bir şeklide gelecek nesillere aktarılması için azami özen gösterilmiştir.

Müzenin bir bölümünde 1960’lı yıllara izafeten mankenlerle bir canlandırma da yapılmıştır. Müzenin hazırlanmasında özellikle meslek liselerinden destek alınmış Düzce Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Elektrik Elektronik Alanı öğrenci ve öğretmenleri elektrik tesisatını yapılmasında, Düzce BORSA İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Mobilya Dekorasyon Alanı öğrenci ve öğretmenleri eski sıra ve tahtaların konservasyon işlemlerinde, Düzce Mevlana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Giyim Üretimi Alanı öğrenci ve öğretmenleri eski okul kıyafetlerinin hazırlanmasında, Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Güzellik ve Saç Bakımı Hizmetleri Alanı öğretmen ve öğrencilerimankenlerin makyaj ve saçlarının hazırlanmasında, Düzce Adnan Menderes Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Gazetecilik Alanı öğretmen ve öğrencileri de eserlerin fotoğraflanması iş ve işlemlerinde destek olmuşlardır. Ayrıca Düzce Konuralp Müzesi Müdürlüğünden de müzenin tasarımı ile  kültür varlıklarının konservasyonu için teknik destek alınmıştır. Okullarımıza teşekkür ederiz.

Müzedeki tarihi fotoğraflarla müzenin zenginleşmesine katkı sağlayan Gazeteci Fotoğraf Sanatçısı Lütfi ŞİMŞEK de bizlere destek olmuştur. Kendisine teşekkür ederiz.

Tabi bu müzenin başlangıcından bu aşamaya gelmesine kadar her aşamada büyük bir heyecanla çalışıp bu organizasyonu gerçekleştiren Milli Eğitim Şube Müdürümüz Ahmet YAKUPOĞLU’nu tebrik eder ve kendisine teşekkür ederiz.

Müzemiz görünürlüğü en üst seviyede olacak şekilde yerel imkânlarla ve hayırsever katkıları ile finansa edilerek teşhir dolapları ve köşeleri hazırlanmış, envantere dâhil edilen eserlerin ve fotoğrafların tanzim ve teşhir iş ve işlemleri Mart ayı itibariyle tamamlanmıştır.

Düzce İl Eğitim Tarihi Müzesi envanterin de teşhir edilen ve sergilenen 300 civarında etnografik kültür varlığı olarak kabul edilebilecek kitap, basılı evrak, cihaz, makine ve obje ile 65 adet tarihi belge niteliğinde fotoğraf yer almaktadır.

Müzemizin ilimize hayırlı olmasını diler saygılarımı sunarım." ifadelerinde bulundu.  

Valimiz Sayın Dr. Zülkif Dağlı açılış programında yaptığı konuşmasında, “Müzeler tarihimize bakmamızı sağlayacak objelerin bir araya getirilmesi gerçekten önemli. Hele Düzce’miz gibi hem ağır bir deprem geçirmiş hem de yeni bir il olmuş ilimizde böyle bir müzenin kurulması gerçekten önemli. Ehliyet sınavlarında şu anlatılır, “iki ileriye bir geriye bakacaksın!” denir. Mutlaka arada da geriye tarihimize, geçmişimize de mutlaka bakmak durumundayız. Aksi takdirde vizyonumuzu tam olarak doğru belirleyemeyiz. Sendeleriz düşecek hale geliriz. Nereden nereye geldiğimizi görüp idrak etmek bu anlamda çok çok önemli. Müzemize ilimizde eğitimle her türlü obje olan vatandaşlarımız destek verdiler, Fotoğraf Sanatçımız Lütfi Şimşek destek oldular hepsine teşekkür ediyoruz. Ancak bundan daha da önemlisi burayı ilimizde ki tüm öğrencilerimize bir plan ve program dâhilinde gezdirmemiz gerekiyor. Burasını mutlaka öğrencilerimize getirmek zorundayız. Hatta ben hatırlıyorum. Benim Antalya Müzesine gitmem okul sayesindedir. Ondan sonra sadece 2006 yılında tamirat tadilat işleri için gittim. Başka gitme şansımız olmadı. Yani her şeyi zamanında öğrenci iken buraların gezdirilmesi gerekiyor. Müzemiz ilimize, halkımıza öğrencilerimize hayırlı olsun.” ifadelerinde bulundu.

Müzede incelemelerde bulunan Sayın Valimiz ve protokol üyeleri, yetkilerden sergilenen objeler hakkında bilgiler aldılar.   

 

27-03-201827-03-201827-03-201827-03-201827-03-201827-03-201827-03-201827-03-201827-03-201827-03-201827-03-201827-03-2018

 

Valilik Binası İl Milli Eğitim Müdürlüğü / DÜZCE - 0380 524 13 80 - 0380 524 13 81 - 0380 524 13 82

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.